Stalker: zaklatók itthon is léteznek

E-mailNyomtatásPDF

Furcsa, névtelen e-mailek, rejtett hívások, lejárató hozzászólások, felhasználói fiókok feltörése, személyiséglopás; csupán néhány példa az online zaklatás eszköztárából. Az AXN legújabb sorozatában a stalkerek bizarr világába nyerünk bepillantást egy zaklatásokkal foglalkozó ügyosztály különös esetein keresztül. A szakértő szerint Magyarországon egyre inkább a fiatalokat érinti ez a fajta bűncselekmény.

A Gyilkos hajsza alkotóitól szeptemberben egy igazi pszicho-thriller sorozat, a Zaklatók (Stalker) érkezik Magyarországra, amely zaklatásról szóló eseteket mutat be hétről hétre. A Maggie Q (Nikita) és Dylan McDermott (Amerikai Horror Story) nevével fémjelzett sorozatban a mentális zavarokkal küzdő zaklatók minden fajtájából kapunk ízelítőt: az elutasított, a sértett, az intimitást kereső, az inkompetens vagy éppen egy ragadozó esetét izgulhatjuk majd végig.

A média először a 20. századi Amerikában kezdte a hírességeket zaklató megszállott rajongók tevékenységét „stalking” -ként emlegetni. A zaklatás leginkább ott kezdődik, hogy miután azt mondtuk, nem kérünk belőle, az elkövető mégsem hagy fel az adott magatartással - történjen ez bármikor, bármilyen előzmény után. Az egyik leghíresebb eset az volt, amikor a 80-as években John Hinckley merényletet követett el Reagan elnök ellen azért, hogy tettével elkápráztassa Jodie Fostert. Mindezt az után, hogy évekig leveleket írt a színésznőnek, telefonon hívogatta és követte őt.

Sajnos manapság az internetes zaklatás már nem csak a filmekben, de a hétköznapokban is egyre gyakoribb. Nemrégiben az egyik hazai sztár is online zaklatás áldozata lett: „Nagyon ijesztő érzés, amikor azzal szembesülsz, hogy valaki a profilodat használja, képeket oszt meg a nevedben, te pedig csak nézed tétlenül és nem tudsz tenni semmit. Olyan, mintha valaki elvenné az életedet” - mesélte egy interjúban Debreczeni Zita fotós-modell, akinek nemrég törték fel az instagramját.

Dr. Hevesi Krisztina szexuálpszichológus szerint a virtuális térben nem mindenki az, akinek kiadja vagy mutatja magát. Az internetes zaklatás áldozatainak életkora az egyre fiatalabb korosztályok irányába tolódik el, mivel ők a legkiszolgáltatottabbak. Tipikus esete, amikor a fiatallal az interneten megismert személy szexuális tartalmú beszélgetést kezdeményez, majd arra kéri őt, hogy küldjön magáról fényképet vagy mutassa meg magát a webkamerán keresztül. Az internetes szexuális zaklatás ilyenkor kezdődhet egy ilyen kép publikussá tételének kilátásba helyezésével, amennyiben a fiatal nem teszi azt, amit a zsaroló követel, amely nem egy esetben végződött az áldozat öngyilkosságával.

Stalker első évad, szeptember 7-től minden szerdán 22:00 órától az AXN csatornán.
 


Címkék: axn | hírek | sorozat | zaklatók

Share/Save/Bookmark