3000 diák már kitöltötte a DUE Médiahálózat ’56-os tesztjét

Már több mint 3000 diák kitöltötte a DUE Médiahálózat 56 kérdés ’56-ról – Nagy Diák ’56-os Tesztjét. Az első, online fordulóba október 23-ig lehet bekapcsolódni. Az egyedileg fejlesztett kvíz feladványaival a 14-24 éves korosztály tesztelheti történelmi, irodalmi, sport- és sajtótörténeti ismereteit az emlékév alkalmából. A vetélkedő végén a három legeredményesebb diák jutalmat kap. A fődíj egy vadonatúj iPhone 7-es.

Az 1956-os forradalom 60. évfordulója alkalmából a középiskolás és főiskolás, egyetemista korosztálynak indított szórakoztató, ugyanakkor ismeretterjesztő vetélkedősorozatot a DUE Médiahálózat, a diákújságíró egyesület.

Az első forduló az interneten zajlik a http://56kerdes.hu/ honlapon. A résztvevő fiatalok különböző nehézségű történelmi, irodalmi, kulturális, sport- és sajtótörténeti kérdéseket kapnak egy feleletválasztós teszten, és minden válaszra fél perc áll a rendelkezésükre. A teszt végén, a honlapon és e-mailben is megkapják a játékosok az eredményüket, válaszaikat és a helyes válaszokat is. Így a játékos vetélkedővel bővíthetik az ismereteiket, tudásukat. Az 56 kérdés ’56-ról – Nagy Diák ’56-os Teszt első fordulójából a legrövidebb idő alatt a legjobb eredményt elérő 560 diák jut tovább.
Eddig több mint 3000 diák töltötte ki a tesztet, ami nem könnyű: a 40 feletti helyes válasz már jónak számít, és az eddigi eredmények szerint a következő fordulóba lehet vele jutni.

A továbbjutó fiatalok október 30-án az 1956-os események egyik kiemelt helyszínén, a BME Központi épületének nagyelőadójában, a Műegyetem rakparton közönség előtt, élő, interaktív középdöntőben mérik össze a tudásukat. A középdöntőben a játékosoknak 25 kérdést kell megoldaniuk rövid idő alatt. A vetélkedő szüneteiben a színpadon az ’56-os emlékévhez kapcsolódó programokkal, irodalmi előadásokkal, film- és zenei részletekkel szórakoztatják a játékosokat. A középdöntőből az 56 legeredményesebb és leggyorsabb diák jut tovább a döntőbe, ahol már okostelefonjaikon kell válaszolniuk a mindent eldöntő kérdésekre. Az 56 kérdés ’56-ról – Nagy Diák ’56-os Teszt című vetélkedősorozat végén három győztest hirdetnek, akik közül az első helyezett egy iPhone 7-est, a második és harmadik helyezettek egy-egy értékes tabletet vihetnek haza.

A DUE Médiahálózat – a diákújságíró egyesület célja, hogy bővítse a 14-24 éves korosztály ismereteit az 1956-os forradalomról. A diákok visszajelzései szerint ugyanis a közoktatásban a II. világháború utáni korszak történelme és irodalma nem kapja meg a megfelelő figyelmet, mert többnyire az egyes tanulási szakaszok végére esnek, és alig marad rájuk idő. A szervezők reményei szerint a Nagy Diák IQ-teszthez hasonlóan ez a kvíz is több ezer fiatalt mozgat meg országszerte, akik játék közben új ismereteket szerezhetnek az 1956-os forradalomról, az azt követő időszakról, a korszak hangulatáról, művészetéről. A programot az 1956-os Emlékbizottság támogatja.

A teszt elérhetősége: http://56kerdes.hu/