Sziget 2011

Sziget 2011

Európa egyik legelismertebb, legfontosabb kulturális és zenei eseményre idén kb. 50 ország 385 ezer lakója látogatott el. Egyértelműen elmondható, hogy a zenei felhozatal most volt a legkiemelkedőbb, de a fesztivál továbbra is hű volt önmagához, és az eddigitől még színesebb programkínálatot tárt az idelátogatók elé. A Nagyszínpadot Geszti, az Első Emelet, a Rapülők, a Jazz+Az és a Gringo Sztár nyitotta muzsikájával a mínusz egyedik napon.

Őket többek között a hétszeres Grammy–díjas amerikai pop-ikon követte, aki nem más volt, mint Prince. A nulladik napon lépett a közönség elé és kápráztatta el rajongóit a slágereivel. Aki részese volt az élménynek, az tudja, hogy méltán emlegethetjük az év koncertjének az övét.

Ezen a napon nemcsak Prince volt látható és hallható, hanem helyt kaptak azok az előadók is, akik az elmúlt években a Szigeten a legsikeresebb világzenei koncerteket produkálták. Így a Rock-Metál színpadon felléphetett a Klezmatics, a Boban Marko Markovic Orkestar és a Leningrád is. 

Eyen a napon számos más esemény is volt, többek között a Sziget Nemzetközi Tehetségkutató versenyeinek győztesei is színpadot kaptak. Valamint az MR2-Petőfi Rádiónak köszönhetően a Világzenei Nagyszínpadon egy koncertsorozatot is végighallgathattak az ide látogatók. 

Természetesen a további pár nap is bővelkedett külföldi és hazai fellépőkkel egyaránt. Mások mellett a Pulp, a The  Chemical Brothers, a The Prodigy, a Thirty Seconds to Mars koncertjét élvezhettük a Nagyszínpad előtt. Hazánk ,,büszkeségei” közül emelte a Sziget és az est fényét többek között a The Carbonfools, Brains, Quimby, Irie Maffia, Budapest Bár, Ladánybene 27, Hiperkarma, 30Y, Belmondo, Vad Fruttik, Pannonia Allstars Ska Orchestra, Kicsillag, Intim Torma Illegál, Turbo és a Magashegyi Underground is.

Ha már a Nagyszínpadot emlegetem, érdemes elmondani, hogy az idén átalakuláson ment keresztül, mindenképpen pozitív irányba. Nagyobb és látványosabb lett. Méreteiben bővült a színpad, hiszen oldalkifutókat helyeztek el rajta. A kivetítő falat megduplázták, így kétszer akkora képernyőn lehetett élvezni a koncerteket. A világítástechnika és a hangzás is változott és egyikre se lehetett panaszunk. Továbbá Prince kérésére egy 10 méteres kifutóval is bővült a színpad.

A látogatóknak újdonságnak minősült a tízemeletes szupertorony, amit a fesztivál kellős közepén helyeztek el. A Vodafone-toronyban Dj programok, mobil játékok, ingyenes internet használat és sok más egyéb szolgáltatás és látványosság fogadta az ide betérőket. A tornyon kb. 250 m2-es  LED-fal volt elhelyezve. Aki bátor volt, felülről is megcsodálhatta a Sziget egész területét, hiszen kilátói funkciót is betöltött a toronykomplexum. A Torony terasza alatt a magyar Dj-k diktálták a ritmust minden nap. 

A Sziget Szervezőiroda nyári fesztiváljain a hivatalos fizetőeszköz a Fesztiválkártya lett. A használatának gördülékenységet és a sikerességét a feltöltő pontok, a helpdesk, valamint a szakemberek és hostessek segítették. A fesztiválkártya egyértelműen kimondható, hogy gyorsnak, kényelmesnek és biztonságosnak bizonyult. A kártya mellett újdonságnak minősül még a McDonald's megjelenése a Szigeten, így a 2011-es évvel már a gyorsétterem is elkezdte működését a fesztiválon. 

A programok sokszínűségét mutatja, hogy egy kis Cirkusz is várta a látogatókat. A Cirkusz Galéria egy művészeti galériát jelent, melyet Matyasi Gábor művész hozott létre, az ő alkotásait lehetett itt megtekinteni. Emellett a Cirkusz Porond is helyt kapott, Európából érkeztek kiváló cirkuszművészek, akik a Sziget lakóit kápráztatták el a pár nap alatt. Sokan érkeztek szórakoztatásunkra, többek között az Albadulake, The StickBrothers és a Magma Tűzszínház is.

Az idei Szigeten érdekességet mutatott be Deborah 'Skin' Dyer, a Skunk Anansie énekese. A rajongók kezein lépdelve énekelt. A Skin produkcióját nemcsak a színpad előtti közönség értékelte, hanem a backstage személyzet is állva tapsolta. A Sziget zárónapján a White Lies adott egy fergeteges koncertet, mely méltóképpen zárta ezt az elmúlt pár napot.