E3 2012: első napi összefoglaló

Gamer

Idén sem marad el a legnagyobb konferencia, ahol a Microsoft, az EA, az Ubisoft, vagy épp a Sony marketing-harsonáinak zaja mellett rengeteg hír, bejelentés, valamint látványos trailerek is fogadtak minket. Cyber-bűnözők, történelmi összeesküvések, autós üldözések, valamint háborús és terrorelhárító összecsapások jellemezték többnyire az első napot, de a Dead Space 3, Star Wars: The Old Republic, vagy épp Sherlock Holmes rajongói sem maradtak üres kézzel. Na meg persze a dánok ismét jönnek: ezúttal a Lord of the Rings éled újjá LEGO kivitelben.

Kezdjük mindjárt a számomra leginkább érdekes játékkal, amelynek főszereplője minden idők legnagyobb detektíve, Sherlock. A rendőrségi nyomozás és a bizonyítékok egyre inkább arra mutatnak, hogy Holmes áll a rablással, átveréssel és csalással tarkított bűntény mögött. Még leghűségesebb bartája, Watson is kételkedni kezd ártatlanságában, amikor a nyomozó elmenekül a Scotland Yard elől, és az éjszakákat járva sorra semmisíti meg a rá utaló bizonyítékokat.

Azt nem tudom, hogy véletlen egybeesés-e, de a trailer pont ott kezdődik, ahol a BBC sorozatának második évada véget ért... A játék még idén megjelenik, szóval ideje élesíteni az elménket!

Tovább haladva nézzük, mit találunk az EA-nél. Új bolygó a The Old Republic történetében, megnövelt szintlépési limit, valamint bárki számára elérhető, 15-ös szintig tartó, ingyenes próbamenet. Plusz egy új játszható faj, a Cathar. Az új planéta neve Makeb lesz, és a Huth-ok foglyák irányítani. A gazfickók valamiféle szuper-mega fegyverre tették rá a kezüket, ami nem csak a Köztársaságot, de a Sith Birodalmat is a térdeire kényszerítheti. A feladat egyszerű: odamegy, leigáz.

Emellett lesz még egy Space Station Assault nevű küldetés is, amely leginkább a filmekben látott, Death Star elleni hadműveletek hangulatát idézi majd.

Maradva az EA-nél, a pletykák igaznak bizonyultak: a Criterion Games újraértelmezi a Most Wanted-et, amely valószínűleg a sorozat utolsó igazán sikeres tagja volt. A nyílt világ, esztelen száguldozás, na meg a mozikat megszégyenítő üldözések megmaradnak, de visszatér az Autolog is, immár 2.0 kiadásban. A cél a szociális kompetíció! Reméljük ez azért nem jelenti azt, hogy 2 óra lesz ismét a teljes játékidő, aztán helló mivan...

A cselekedeteink Speed Point-okat érnek majd, amik segítségével felfelé kúszhatunk a Most Wanted listán, na meg nem utolsó sorban e-penis csatákat vívhatunk az ismerőseinkkel. A multiplayer is változik majd: egy nyílt világba kell majd belépni, és odahajtani az eventekhez, felállni a start vonalra, és go! Nagyjából olyasmire kell gondolni, mint a Fast & Furious filmekben látott versenyek.

Addig is reménykedjünk, hiszen a Criterion már bizonyított a Hot Pursuit-tal.

Bejelentették a Dead Space 3-at is. Az első vélemények inkább arról számoltak be, hogy a co-op módnak köszönhetően eltűnni látszik a játékból az igazi horror feeling, és inkább egy tucat-lövöldözős játéknak néz ki. Na meg nem is beszélve arról, hogy a co-op mód elengedhetetlen lesz, ha a teljes történetet meg akarjuk ismerni.

Természetesen Isaac-et most sem kíméli majd a sors.

És ha már fegyvereknél, robbanásoknál, na meg villámgyorsan ürülő magazinoknál tartunk... Call of DUty: Black Ops 2! Na, nem ez a meglepetés, hanem a trailer, amiben a rengeteg robbanás mellett láthatunk némi sniper akciót, valamint drone-okat működés közben.

Ha pedig a háborúnál tartunk, jön a Battlefield Premium. Avagy vegyél meg minden BF 3 kiegészítőt, jóval olcsóbban, és kapsz ajándékba például egy dögcédulát, vagy épp egy terepmintás felszerelést.

És még mindig nincs vége, de ezúttal a terrorelhárítás feé mozdulunk: a Counter Strike: Global Offensive augusztus 21-én jelenik meg, és 15 dollárba fog kerülni.

És hol nem csatáztunk még? Hát persze, a tengeren! World of Battleships, gondolom még véletlenül sem keresendő a kapcsolat a Rihannával frissen kijött Battleship című filmmel, de a tengerészeti MMO első előzetese megérkezett. BOOM!

No de elég a negatív hangnemből, elvégre van még két játék, amit szeretnék megemlíteni mindenképp.

Elsőként nézzük, hogy milyen lenne a GTA, ha a főszerepben egy hacker lenne: az Ubisoft bemutatta a nyílt világban játszódó Watch Dogs-ot, ahol az utcán mászkálva a különböző elektromos kütyüket hekkelhetjük meg, így jutva információhoz. Ez már inkább az én műfajom, tech-junkiek előre!

De ez még mindig semmi, hiszen a Microsoft színpadán feltűnt Trey Parker és Matt Stone. Igen, a South Park alkotói, akik nem mást mutattak be, mint a régóta várt RPG-t. A két elmeroggyant bőséges dícséretben részesítette az Obsidian-t, akkiknek véleményük szerint sikerült tökéletesen átültetnie a sorozat "sz*r" kinézetét. Nos, az első beszámolók alapján a játék nem csak úgy néz ki, de teljesen olyannak is hat, mint a rajzfilm.

Emellett bejelentették még a StarCraft 2 Aracde-ot, az XCOM: Enemy Unknown-t, valamint a Zeno Clash 2-t.