Tudja, mIT adott nekünk 1997?

Mára az Apple neve összenőtt Steve Jobséval, természetes, hogy a Netflixen nézzük a kedvenc sorozatunkat, és az is, hogy a sajtóinformációhoz csatolt infografika PNG-ben is elérhető. 1997-ben olyan fontos technológiai, kulturális és orvostudományi eseményeknek lehettünk szemtanúi, amelyek hozzátartoznak az alapműveltséghez, és alapvetően határozzák meg mai gondolkodásunkat.

 

IT:

  • 1997-ben Steve Jobs az Apple vezérigazgatója, Bill Gates pedig a világ leggazdagabb embere lett.
  • Az IBM által fejlesztett Deep Blue névre keresztelt számítógép szabályos hatjátszmás páros mérkőzésen legyőzte Garri Kaszparovot, a sakkozás akkori világbajnokát. Érdekesség, hogy a Deep Blue azóta az IBM hírességi listáján előkelőbb helyet foglal el, mint a vállalat hús-vér vezetői.
  • Elindult a Netflix, a világ legnépszerűbb internetes videótékája Amerikában. (Magyarországon csak tavaly óta érhető el a szórakoztató oldal.)
  • Január 10-én mutatták be a PNG fájlformátumot, amely veszteségmentes tömörítést tesz lehetővé.
  • Ekkor jelent meg a Winamp legelső változata is, amelyet az első években a könnyen kezelhető playlistek és a rendszerezhető médiakönyvtár tettek népszerűvé. Megjelenése után rövid időn belül 3 millióan töltötték le a programot, 2000-re pedig 25 milliós felhasználói bázisa lett.
  • Regisztrálták a Facebook.com domaint. Az oldalnak – amely 2004-ben indult el – ma már 1,28 billió napi aktív felhasználója van.
  • Megszületett az ACE Telecom. A 100%-ban magyar tulajdonú vállalat az elmúlt 20 évben folyamatos növekedés mellett 21 300 kilométer vezeték nélküli hálózatot épített ki – ez a táv lefedné a fél egyenlítőt vagy közel tízszer Magyarország határvonalát –, 35 milliárd db DVD-nek megfelelő adatforgalmat bonyolított le, sávszélességét pedig 128 Kbps-ról 50 Gbps-ra növelte. A vállalat rendszerén 1997 óta – közel kétszázezer óra üzemidő alatt – 1242 exa bit haladt át az internet irányába, emellett 146 millió emailt továbbítottak és 117 évnyi telefonforgalmat bonyolítottak le.
  • Az ACE Telecom tavaly az év legnagyobb beruházásaként kibővítette adatközponti infrastruktúráját, és megújította felhő alapú szolgáltatásporfólióját, idén pedig újabb nagy fejlesztésen van túl: a Cascade Zrt.-vel közösen Hosting City néven egy 550 négyzetméteres új adatközpontot nyitott.

Tudomány:

  • Az edinburghi Roslin kutatóintézet bemutatta Dolly-t, a világ első klónozott bárányát, akinek születése mérföldkő volt az orvostudományban, ám szervezetének sejtjei a természetesen nemzett egyedek sejtjeinél gyorsabban öregedtek, ez pedig óvatosságra intette a kutatókat a klónozás távlatainak megítélésében.
  • 1997-ben érkezett meg a Marsra a Discovery-program második űrszondája, a Mars Pathfinder, amely a bolygó kutatásának legsikeresebb űrszondája volt: a leszálló egységgel 3 hónapig tartott aktív kapcsolatot a NASA.

Gazdaság, közélet:

  • Két fontos nőt is elvesztett a világ ebben az évben: elhunyt Diana hercegnő és Kalkuttai Szent Teréz, közismert nevén Teréz anya. Mindketten híresek voltak a szegények és az elesettek körében végzett áldozatos munkájukról. Teréz anyát 2016-ban szentté avatták.
  • Sokaknak a Postabank-pánik miatt lehet emlékezetes 1997. 20 éve terjedt el a hír, miszerint a Postabank hamarosan bedől, aminek köszönhetően országos méretűre dagadt a pánik, a betétesek pedig két hónap alatt a bank forrásainak egyhatodát, közel 25 milliárd forintot vettek ki a bankokból.

Popkultúra:

  • 1997-ben csendült fel először a Bitter Sweet Symphony, a Stand By Me az Oasistől, az I’ll Be Missing You Puff Daddy, Faith Evans és az 112 feldolgozásában, az Everlong, a Karma Police, a The Unforgiven II, a Barbie Girl és a Quit Playing Games (With My Heart) is. Itthon pedig olyan slágereket ismerhettünk meg, mint az Álomhajó, a Titkos üzenet vagy A reggel túl messze van.
  • Ekkor jelent meg a Harry Potter sorozat első része, A bölcsek köve. A kamasz varázslók kalandjait bemutató könyvek azóta is a világ legnagyobb számban eladott ifjúsági regényei, a filmek pedig világhírűvé tették Daniel Radcliffe-et és Emma Watsont is.
  • Nem unatkozhattak a mozirajongók sem: februárban bemutatták a Csinibaba, júniusban a Batman és Robin, szeptemberben a Men in Black, októberben pedig az Ötödik elem, a Hét év Tibetben és a Boogie Nights című filmeket. Az év legnagyobb filmes szenzációja, a decemberben debütált Titanic 11 Oscar díjat kapott, és azóta is a popkultúra szerves részét képezi.
  • Cartman, Kenny, Stan és Kyle már 20 éve láthatóak a televízióban: 1997 óta sugározzák Amerikában a South Parkot. A szatirikus hangneméről és az amerikai közélet kifigurázásáról híres sorozat öt Emmy-díjat zsebelt be az elmúlt években.