Google Music: végtelen zenehallgatás bárhol, bármikor

E-mailNyomtatásPDF

Google Music

Tegnap éjfélkor - a legújabb CyanogenMod nightly telepítését követően - gondoltam felmászok a Play Store-ra, hátha van valami app, ami esetleg frissült. A GMail új, kártyás felülete mellett azonban egy sokkal nagyobb meglepetés is fogadott: hivatalosan, proxy és trükkök nélkül is elérhetővé vált hazánkban a Play Music, a Google zenei tárháza. Nem, ez nem egy iTunes kópia, ez annál sokkal jobb. No de mit is tud?  

 Ugyebár az asztali kliens segítségével feltölthetünk 20.000 zeneszámot otthonról, amit aztán bárhol le tudunk játszani. Ingyen és bérmentve, akár streamen, akár előre cachelve offline hallgatáshoz. Ezt a lehetőséget személy szerint már az első bemutatás óta használom, miután annak idején proxy-n keresztül aktiváltam magamnak a GMusicot.

Ha valami újat szeretnénk kipróbálni, akkor rendelkezésünkre áll a magyarul Korlátlan Hozzáférésnek becézett Google Play Music All Access, ami kevesebb, mint havi 2.000 forintért kínál korlátlan zenei streamet, ahol szabadon ugorhatunk át olyan trackeket, amik nem nyerik el tetszésünket. Ja, és nincs reklám!

Előadó vagy műfaj alapján személyre szabott tartalmat is kapunk, így attól sem kell félni, hogy mondjuk Christian Alvestam után Justin Bieber női vokáljától instant stroke-ot kapunk. Ráadásul most 30 napig ingyen tesztelhetjük a dolgot, ami után havi 1.650 Forintot kell csak fizetnünk (az ~1.900 helyett). Talán az egyetlen csapda, hogy ehhez a Google Play Musicot appot kell használni, de az utóbbi időkben ez is szépen fejlődött. Kár, hogy EQ nincs benne.

Természetesen lehetőségünk van vásárolni is. Tudom, tudom, minek venné meg az ember, amikor vannak bizonyos médiakölcsönzők, ahol verhetetlen árakon is hozzá lehet jutni a kedvenc zenéinkhez... De ha mégis úgy döntünk, hogy szeretnénk támogatni az előadókat, akkor egész jutányos árakon juthatunk hozzá a dalokhoz, 320kbites MP3 formátumban. Ráadásul nekem az első underground előadót kapásból be is adta mindhárom eddigi kislemezével, amiből a legújabbat például a Beatportos ár nagyjából harmadáért sikerült beszerezni (adó nélkül a negyedéért).

Természetesen preview is van, ami számításaim szerint az első 90 másodpercet jelenti, legalábbis egy 7-8 perces tracknél ennyit játszott le ingyen.

A fizetés ugyanúgy történik, mint az alkalmazások vagy könyvek esetén, majd ezt követően a Play Music appon keresztül tudjuk meghallgatni az új szerzeményt. Az első szinkronizálás eltarthat egy darabig, főleg, ha már van feltöltve a telefonra egy tetemesebb gyűjtemény, szóval aki nem akar várni, az valószínűleg jobban jár, ha gyorsan felmegy a webes felületre és meghallgatja onnan a PC-n. Ráadásul innen le is lehet tölteni - igaz, csak kétszer, de ha az ember rendet tart a zenéi között, akkor ez sem gond. Az asztali kliens egyébként végtelen letöltést biztosít, valamint a telefonon is bármikor cachelhetjük offline hallgatáshoz.

Személy szerint én örülök neki, hogy végre nálunk is elérhető a Google Music. Sokkal praktikusabbnak tartom, hogy minden ilyen dolgomat egyetlen helyen el tudom érni, mint ha 4-5 helyről kellene összeszednem minden alkalommal a zenéimet (amit megvettem). Én mindenkit csak buzdítani tudok a használatára.


Címkék: google | music | play

Share/Save/Bookmark