Fitbit Charge 2 - Égeted a zsírt? [GALÉRIA]

E-mailNyomtatásPDF

Régóta foglalkoztatott, hogy mit tudhat egy fitnesz karkötő, ennek ellenére a technika ezen vívmányai legtöbbször nem kerültek a közelembe. Adódott egy lehetőség Fitbit jóvoltából, hogy kipróbálhassam a Charge 2 modelljét, ami égi jel volt számomra és rávilágított arra, hogy ideje egy kis aktivitást csempésznem a szürke és hideg hétköznapjaimba.

Miután rápillantottam a karkötőre, egyből észrevettem, hogy hatalmas kijelzője van, ami miatt egy női csuklón elég szembetűnő. Ennek köszönhetően kolléganőim egyből észre is vették, sőt szóvá tették, hogy milyen szép nagy órám van. Mivel pár napja kezdtem az új munkahelyemen, így a Fitbit charge 2 abban is segített, hogy zökkenőmentes kommunikáció alakulhasson ki köztem, és a munkatársaim között. Mindenkit érdekelt, hogy mit tud, mit mér, milyen applikáció van hozzá.

Teljesen laikusként kezdtem el az applikációt használni. Letöltés, installálás után a program megkérdezte, hogy milyen szinten szeretnék aktivizálódni (természetesen angol nyelven), több fokozat közül lehetett választani. Úgy éreztem nekem elég egyelőre a "csak kíváncsi vagyok" szintet választani. Miután megadtam az alapadatokat (nem, kor, súly, magasság, melyik kezemen hordom a karkötőt) elkezd a kezdőbeállítások szerint működni a termék, beállítja, hogy mi legyen a napi cél, ami ebben az esetben 8000 lépést jelent, 2 liter folyadékbevitelt, 1800 kalória elégetést, 10 emeletnyi lépcsőzést, napi 30 aktív mozgással töltött percet, illetve 8 óra alvást tervez. Legnagyobb meglepetésemre, ezekből a legnehezebb a meghatározott napi folyadék bevitele volt, itt döbbentem rá, milyen keveset iszom. Viszont a legtöbb napon 30-39 emeletnyi lépcsőzést végeztem, ami szintén váratlan volt.

centerJó motiváló funkció van beépítve a kütyübe, mert minden óra utolsó 10 percében rezgett és figyelmeztetett, hogy még "222 lépés hiányzik ahhoz, hogy az ebben az órában kitűzött célok megvalósuljanak". Ennek a legtöbb napon örültem, kivéve kedd és szerda délelőtt, amikor a munkahelyemen 3-4 órás meetingek vannak, és első alkalommal konkrétan kiugrottam a székemből, úgy meglepődtem a csuklópántom rezgésétől (ezeken a napokon a délelőttre kitűzött mozgásos célok nem is valósultak meg). A mozgásra sarkallást kreatívan oldották meg, minden órában javaslatokkal állt elő a még megmaradt, teljesítendő lépésszám elérésére: karkörzés, ugrálás, törzskörzés stb.

A Charge 2-ben beépített funkció a "relax" vagyis pihenés program, ez egy átlagosan 2 perces légzésgyakorlat, amikor a kijelző mutatja, hogy mikor kell ki és belélegezni ahhoz, hogy egy nyugodtabb állapotba kerüljünk. Ez igen hasznos, ha olyan helyzetbe kerülünk napközben, akár a munkahelyünkön is, amikor szükségünk van egy kis pihenésre, feltöltődésre.

Napi bevitt kalóriaszámlálásra is van lehetőség, bepötyöghetjük a reggeli tejeskávét (130 kalória), illetve a sonkás szendvicset is egyenként, de pár nap után már megjegyzi a legtöbbször fogyasztott ételeket, amiket akár egy általunk már fogyasztott termékek felsoroló listájából is kiválaszthatunk. Nemzetközi termékek fogyasztásakor (pl.: Manner nápolyi) vonalkód alapján is beolvashatjuk a kalóriákat.

Pulzusmérés. Rettentő pontos, mindig tudtam, ha valaki felidegesített a tesztelési időszakban. Vitázás alkalmával a vitapartnerem meg is kérdezte, hogy: "Na, 115 felett van már a pulzusod? Égeted a zsírt?!". Ugyanis az is beépített funkciója az órának, hogy nem csak azt méri, mekkora a pulzusom, hanem azt is észleli, hogy elég aktivitást végzek-e ahhoz, hogy "fat burning" legyen, valamint felismeri azt is, milyen mozgásformát végzünk. Amikor a busz után futottam reggel, kiírta a nap végén, hogy futottam pár száz métert, illetve ennek köszönhetően 22 percig aktív mozgás keretében égettem a zsírt. Azóta minden nap később indulok dolgozni, és most már tudományos-élettani magyarázatom is van rá, miért jó majdnem lekésni a buszt.

center

A lépcsőzést a folytonos sétálás közben 3 méter magasság változásonként méri, tehát, ha felmegyünk egy domboldalon, azt is elszámolja, mintha lépcsőt másztunk volna. Ami itt a budai hegyekben igencsak jól jött ahhoz, hogy a napi lépcsőzésem ilyen jól alakuljon.

Az éjszakai alvásminőség méréssel nem vagyok maradéktalanul elégedett. Sokszor észrevettem, hogy jóval több időt töltöttem ébren, mint amennyit jelzett a készülék, előfordult, hogy fél órán keresztül forgolódtam, ami nem jelent meg másnap az alváselemzésben. Illetve előfordult, hogy nem vette észre, hogy felébredtem reggel és már fél óra aktívkodás után is még alvásnak számolta az eltelt időt. Egy hibát vettem észre a termékkel kapcsolatban, ami lehet, hogy csak engem zavar, de nem találtam olyan funkciót, amivel éjszakára le lehet kapcsolni a fényét a kijelzőnek. Ugyanis úgy van beállítva, hogy ha a kezünket kissé felemeljük és a fejünk irányába fordítjuk, akkor magától elkezd világítani, mutatja a pontos időt és a pulzust. De ugyanezt megtette éjjel is, ha a fejem közelébe húztam a kezem, az erős világító funkció egyből felébresztett (amit egyébként az óra nem jelzett reggel a grafikonon).

A lépésszámláló funkciónál észrevettem, hogy a reggeli ébredésnél már 60-70 lépéssel rendelkeztem, ami annak tudható be, hogy sokat forgolódtam éjjel. A hadonászást, erős gesztikulálást, integetést mind-mind lépésként könyveli el a készülék. De, amikor a kitűzött napi célt sikerül elérni, akkor egy hosszas rezgéssel és tűzijátékkal ünnepli meg sikereinket.

centerA könnyen lecsatolható pántoknak köszönhetően a karkötő életmódunkhoz is tud alkalmazkodni, mert nyilvánvalóan más jellegű szíjjal hordanánk a munkahelyen, mint mondjuk egy partyn vagy az edzőteremben. A Fitbit Charge 2 ebben is igazodik hozzánk, könnyű megtalálni a személyiségünkhöz és ruhatárunkhoz legjobban illő szíjakat.

Összességében elmondható a termékről, hogy hasznos, összefüggő képet ad nekünk arról, hány kalóriát viszünk be és égetünk el, hogyan mozgunk, milyen minőségben alszunk. Jól motivál minket arra, hogy mozogjunk minél többet, minél változatosabban. Amikor arra van szükségünk, akkor pedig a relax programmal ellazít minket egy nehéz nap után.


Címkék: fitbit charge 2 | galéria | hírek | karkötő | teszt

Share/Save/Bookmark