2017. Október 20., Péntek

A rákos sejteket támadja a "DNS Robot"

E-mailNyomtatásPDF

DNA Robot

A varázsgolyó az orvosi kutatás azon területe, amelyet jelenleg nem tudnak megvalósítani, bár minden erőfeszítést megtesznek, hogy a mostani lehetőségekhez képest a lehető legtöbbet kihozzanak a dologból. Ennek eredménye az úgynevezett "DNS Robot" is, amely kifejezetten a rákos sejteket támadja. A készítése során DNS Origmai technikát alkalmaztak a tudósok.

A digitális logika, nanobotok, és biológiai molekuláris utak területén szerzett eddigi tapasztalatoknak köszönhetően a tudósok képesek bármilyen formába hajtogatni a DNS-t - innen kapta a nevét is -, majd beletöltik a hasznos rakományt, és aptamer molekulák segítségével védik azt.

Az aptamerek kevés számú aminó-savakból álló molekulák, melyek a nagy protein molekulák építőkövei is. Ezek képesek felismerni célállomás biológiai molekuláris szerkezetét, így csak akkor engedik szabadjára a robotban található rakományt.

A DNS használatának oka

Mivel a test minden sejtje tartalmaz DNS-t, így ez logikus választás. Amennyiben a saját DNS-sel találkozik a szervezet - amelyből a robotok is felépülnek -, felismeri azt, és nem fogja kilökni (elnagyolva kicsit olyan, mint a szervátültetésnél a megfelelő donor kiválasztásának fontossága).

Természetesen még rengeteg tesztet kell végezni, mielőtt a mindennapi orvoslásban is bevezetésre kerül a módszer, de ígéretesnek hangzik. Aki többet szeretne olvasni a témáról, az itt megtalálja a Science magazinban megjelent cikket.


Címkék: dns robot | hírek | orvostudomány

Share/Save/Bookmark