2018. December 15., Szombat

A lehető legjobb képélményt hozza el a 20th Century Fox, a Panasonic és a Samsung a HDR10+ technológiával

E-mailNyomtatásPDF

Új híreket jelentett be a 20th Century Fox, a Panasonic Corporation és a Samsung Electronics a tavalyi IFA szakvásár alkalmával bemutatott, a High Dynamic Range (HDR) technológia számára megalkotott nyílt, jogdíjmentes, dinamikus metaadat platformhoz, a HDR10+-hoz kapcsolódó tanúsítványokról és logókról.

A szervezet hamarosan egy névleges regisztrációs díj fejében, jogdíjmentesen elérhetővé teszi a HDR10+ platformot a tartalomgyártó vállalatok, az ultranagy felbontású TV készülékek, Blu-Ray lejátszók/írók és set-top boxok gyártói, valamint a chipkészlet-gyártók számára. A vállalatok a  http://www.hdr10plus.org honlapon megtekinthetik a logót, megismerkedhetnek a licencprogram részleteivel, a végleges specifikációkkal és a résztvevői megállapodásokkal, valamint feliratkozhatnak, hogy tájékoztatást kapjanak a HDR10+ műszaki specifikációinak megjelenési dátumáról. Ezenfelül Ultra HD Blu-ray metaadatokat generáló megoldásokat is kifejlesztettek külső együttműködőkkel, és ezek is hamarosan elérhetők lesznek a tartalomkészítők számára, hogy az Ultra HD Blu-ray lejátszók is megjelenhessenek a piacon. A közeljövőben további részletek várhatók a tartalomkészítési folyamat során használt tartalomátvitelről és a csatlakozási felület formátumáról.

A HDR10+ valódi prémiumélményt nyújt majd a nézőknek a készülék tanúsítvány programján keresztül, amely azt biztosítja, hogy a tartalmak az alkotók kreatív szándékaihoz hűen jelenjenek meg. Az alkotói munkafolyamatok továbbfejlesztésével pedig elősegítik a HDR tartalmak nagyobb számú megjelenését. 

A HDR10+ licencprogram valamennyi érdeklődő vállalattal megosztja majd a szükséges műszaki és vizsgálati specifikációkat, hogy a HDR10+ technológiát olyan formában tudják megvalósítani, ami egyszerre gondoskodik a kiváló képminőségről és lehetőséget is ad a gyártó számára, hogy innovatív módon alkalmazhassa a dinamikus tónustérképezést. A technológiához kapcsolódó tanúsítványprogram szavatolja, hogy a HDR10+ követelményeinek megfelelő termékek jó képminőséget biztosítsanak és képesek legyenek átadni a filmrendezők és operatőrök kreatív elképzeléseit. A tanúsítvánnyal rendelkező terméket HDR10+ logóval látják el, ami azt hirdeti, hogy a termék kiváló képminőséggel rendelkezik.

A licencprogram főbb jellemzői:

  • Előnyöket biztosít a készülékgyártóknak (pl. TV, Ultra HD Blu-ray, OTT STB, stb.), a tartalomterjesztőknek, a chipkészlet-gyártóknak, a tartalomplatformoknak és a tartalomkészítő eszközök szolgáltatóinak.
  • Nincsen egységenkénti jogdíj.
  • Névleges éves adminisztrációs díj a készülékgyártók, chipkészlet-gyártók és tartalomterjesztők számára.
  • Műszaki specifikáció, vizsgálati specifikáció, HDR10+ logó és logóhasználati útmutató, szabványok a műszaki specifikációhoz és a vizsgálati specifikációkhoz közvetlenül kapcsolódó három vállalattól.
  • A készülékeket egy külső, hitelesített minősítő központ látja el a tanúsítványokkal.

A HDR10+ licencprogram elindítását követően a három alapító vállalat valamennyi jövőbeni Ultra HD filmnél és a kiválasztott televízióknál, Ultra HD Blu-ray lejátszóknál/-íróknál és egyéb termékeknél alkalmazni fogja a HDR10+ technológiát.

„Fontos volt számunkra, hogy egy nyílt és rugalmas rendszert hozzunk létre, amely sokkal hűebben tudja megjeleníteni a filmkészítők kreatív elképzeléseit” – mondta Danny Kaye, a 20th Century Fox elnökhelyettese és a Fox Innovation Lab ügyvezető igazgatója. „A Samsunggal és a Panasonic-kal együtt arra törekszünk, hogy szabványosítsuk a licencelési folyamatot, hogy minden együttműködő számára, beleértve a tartalomkészítőket, valamint a televízió- és egyéb készülékgyártókat, egyszerű legyen a technológia bevezetése, hogy minden néző még jobb képélményben részesüljön.”

Egyre nagyobb támogatást kap a HDR10+, és a vállalatok nagyon várják már a 3C specifikációk és a tanúsítvány program alkalmazását. Eddig 25, különböző iparágat képviselő vállalat jelezte, hogy nagyon szeretné támogatni a HDR10+ platformot, ami tovább építi a siker felé vezető utat.

Az Amazon Prime Video az első streamszolgáltató, amely a HDR10+-t alkalmazza, és egy teljes, globálisan is elérhető Prime Video HDR tartalomtárat hozott létre HDR10+ tartalmakkal. A Prime Video HDR10+ kínálatában több száz órányi olyan Prime Original produkció található, mint a The Grand Tour, a Golden Globe®-ra jelölt The Marvelous Mrs. Maisel, Jean-Claude Van Johnson, The Tick, The Man in the High Castle és még további, több száz licencelt tartalom.

A Warner Bros. Home Entertainment támogatni fogja a HDR10+-t, hogy elérhetővé tegyen egy dinamikus metaadat-megoldást a Warner Bros. tartalmakhoz, amiket a Samsung, a Panasonic és más HDR10+ kompatibilis 4K HDR TV-k alkalmazhatnak majd. „A Warner Bros. mindig is arra törekedett, hogy a legjobb, következő generációs házimoziélményt nyújtsa a felhasználóknak” – hangsúlyozta Lim Wuthrich, a Warner Bros. Home Entertainment, Americas and Global Strategy elnöke. „A HDR10+ dinamikus metaadatokkal a WB továbbra is még pontosabban tudja megjeleníteni a házimozirendszereken a 2018-ban bemutatásra kerülő filmeket, illetve a már meglévő, több mint 75 filmet tartalmazó 4K HDR kínálatunkat, amelynek lejátszására a HDR10+ kompatibilis televíziók széles választéka áll rendelkezésre.”

Az új HDR10+ technológia optimalizált képminőséget biztosít a dinamikus tónustérképezés felhasználásával, amellyel képkockánként vagy jelenetenként képes módosítani a fényerőt, a színtelítettséget és a kontrasztot a továbbfejlesztett képélmény eléréséhez a következő generációs képernyőkön. A HDR10+ technológia számos 4K ultranagy felbontású TV-n optimalizálja a teljesítményt, hogy a következő generációs televíziók felhasználói élménye még jobban megközelítse a hollywoodi filmek eredeti kreatív elképzeléseit.

„A három alapító vállalat tudását és technológiáját egyesítő HDR10+ lehetőséget kínál arra, hogy jelentős előnyöket nyújtson képminőségben a nézőknek és az alkotóknak egyaránt” – emelte ki Toshiharu Tsutsui, a Panasonic televíziós üzletágának igazgatója. „A Panasonic éppen ezért a HDR10+ széleskörű támogatására számít.”

„A Samsungnál elkötelezetten dolgozunk televízióink technológiai innovációin, és a HDR10+ egy előrelépést jelent a megjelenítés minőségében, amellyel a lehető legjobb képélményt tudjuk elérni” – fejtette ki Jongsuj Chu, a Samsung Electronics Visual Display Business vezető alelnöke. „A HDR10+ platformot úgy terveztük meg, hogy elősegítse a jövőbeni fejlesztéseket, amelyek az elkövetkező években egyre nagyobb teljesítményű technológiákat biztosítanak majd.”

A 20th Century Fox, a Panasonic és a Samsung műszaki bemutatókat is tartanak a HDR10+ technológiáról a CES 2018 rendezvényen. A regisztrált újságírók és a licencprogram iránt érdeklődő felek ezen az e-mail címen foglalhatnak maguknak időpontot a 20th Century Fox kiállítói terében: chris.bess@fox.com. A regisztrált újságírók az MGM Grand Conference Centerben található kiállítói térben tekinthetik meg a Panasonic műszaki bemutatóját a HDR10+ technológiáról. Január 7-én az Enclave Las Vegasban a Samsung First Look eseményén tartanak technológiai bemutatót a HDR10+-ról.

Ha további információt szeretne kapni a HDR10+ licencprogramról, kérjük, lépjen kapcsolatba a HDR10+ licencadminisztrációs irodával az info@hdr10plus.org e-mail címen.
 


Címkék: hdr10+ | hírek | panasonic | samsung

Share/Save/Bookmark