A túlélő

E-mailNyomtatásPDF

2005. június 28-án az amerikai haditengerészet megindította a Vörös Szárnyak Hadműveletet. Az akció célja az volt, hogy felkutassák és likvidálják az afganisztáni hegységek között rejtőző tálib vezért, Ahmad Shahd-ot. A bevetés azonban nem várt szörnyű fordulatot vett. A négyfős, SEAL-kommandós osztag csakhamar harapófogóban találta magát, körbevéve egy egész sereg tálib fegyveressel, reménytelenül elvágva a segítségtől. Az akció súlyos kudarccal végződött, a négyesből egyedül Marcus Luttrel maradt életben.

Luttrel, aki tehát maga a címbéli túlélő, évekkel később könyvet írt a tragédiáról, amely azonnal bestsellerré vált a The New York Times listáján. Visszaemlékezéseit a bátorság és hősiesség egyik legigazabb történetének tartják. A filmadaptációt Peter Berg rendezte, akinek olyan akciófilmeket köszönhetünk, mint a szintén a közel-keleti háborúval foglalkozó A királyság, a Hancock című rendhagyó szuperhősmozi, vagy legutóbb a Csatahajó.

A túlélő c. háborús akciófilmet, drámát a Variety és a Hollywood Reporter is a jövő évi Oscar-gála komoly esélyeseként emlegeti. A lapok megjegyzik továbbá, hogy nem csak Peter Berg rendezői munkája kiemelkedő, de legtöbb színésze is sokkal többet mutat képességeiből, mint eddig bármikor.

A túlélő
(Lone survivor)

Rendező-forgatókönyvíró: Peter Berg
Főszereplők: Mark Wahlberg, Emile Hirsch, Taylor Kitsch, Ben Foster, Eric Bana
Producerek: Peter Berg, Sarah Aubrey, Randall Emmett, Norman Herrick, Barry Spikings, Akiva Goldsman, Mark Wahlberg, Stephen Levinson, Vitaly Grigoriants
Operatőr: Tobias A. Schliessler; Zene: Steve Jablonsky
Gyártó: Universal
Magyarországi bemutató: 2014. február 6.
Filmhossz: 121 perc
Magyarországon forgalmazza: a Cinetel

A forgatókönyv Marcus Luttrell „Lone Survivor: An Eyewitness Account of Operation Redwing and the Lost Heroes of SEAL Team 10” c. könyve alapján készült.

 


Címkék: előzetes | film | hírek | mark whalberg

Share/Save/Bookmark